Palírna

od roku 1885

Jak to bylo

Zámecká palírna Blatná

Kvalita a množství ovoce v jižních Čechách inspirovalo barona Hildprandta, aby v roku 1885 založil Zámeckou palírnu přímo naproti svému zámku v Blatné, na místě cukrovaru, který zde postavil v roce 1812. Když lihovar zakládal, jiste netušil, že na následujících více než sto let bude jeho rod vyhnán z Čech až do Etiopie. Osud jeho rodu se ubíral doslova podle kréda, které je vepsáno do rodového erbu. „Přes překážky ke slávě“. V polovině minulého století přišla rodina Hildprandtů o všechen majetek a byla z Čech násilně vystěhována. Nějakou dobu žila v Etiopii, později v Německu a do Blatné se členové rodu Hildprandtů vrátili až na začátku devadesátých let. Dnes už opět Zámecká palírna dává slávu nejen tradičním likérům a fernetu ale i ovocným destilátům Baron Hildprandt. Výroba v palírně probíha pod pečlivým dohledem mistra destilatéra Václava Šitnera, prezidenta Unie destilatérů.

Muži bez kterých by to nešlo

Václav Šitner - mistr destilatér a prezident Unie destilatérů

Baron Johan Hildprandt

Čápi v Zámecké Palírně

Čápi k blatenské palírně už tak nějak neodmyslitelně patří. Řadu let na tom nebylo nic zvláštního, čápi na jaře přiletěli, zahnízdili, v létě vyvedli mladé a na podzim všichni společně odletěli do teplých krajin. Posledních několik let však s námi čápi zůstávali i přes zimu. Důvodem tomu snad byl fakt, že samec pocházel z chovatelské stanice a měl asi částečně potlačeny přirozené instinkty. První zimu zde zůstal sám a partnerka se mu vrátila až na jaře. V dalších letech již zde setrvávali v páru. Nemalou výhodou pro ně byly i mírné zimy v posledních letech.